Què és l’etologia?

Tot i que ja us hem parlat de qüestions de conducta i comportament de les mascotes, volem aprofundir en aquesta ciència, l’etologia, que estudia el comportament animal. Un aspecte que, tal com passa amb el de les persones, canvia a mesura que passen els anys, i és per això que la vida dels gossos es divideix en diverses etapes (prenatal, neonatal, de transició, de socialització, juvenil, madura i senil).

Des del punt de vista de prevenció dels problemes de comportament en el cadell, l’etapa més important és el període de socialització. És aquella que es produeix entre la 3a i la 12a setmana de vida i és una etapa important perquè els cadells s’exposin a totes les experiències que necessiten assumir com a normals al llarg de la seva vida. Així, han d’experimentar d’una manera apropiada amb persones de diferents edats i aparences, ser manipulats per ells, anar a la clínica veterinària o, per exemple, participar en “festes de cadells o classes de socialització”, on seran manipulats per diverses persones, coneixeran nens, altres cadells i també gossos adults.

Cal tenir en compte, a més, que la conducta és el resultat de factors interns (propis de cada animal) i externs (estímuls ambientals), i pot canviar com a conseqüència de l’aprenentatge. Això és fonamental per a entendre el nostre gos durant tota la seva vida, així com les seves necessitats i la detecció precoç de problemes de tot tipus.

Tipus de problemes de conducta

Hi ha diversos tipus de problemes de conducta. D’una banda, poden tenir una causa orgànica, és a dir, una malaltia, com per exemple hipotiroïdisme o síndrome de disfunció cognitiva, o fins i tot dolor. En aquests casos és l’etòleg (el veterinari especialista en comportament animal) qui, a través de la història clínica, l’examen físic i, si cal, les proves complementàries adients, realitzarà el diagnòstic i tractament adequats en cada cas.

D’altra banda, una alta proporció dels casos que es presenten per problemes com ara l’agressivitat o conductes d’ansietat, són deguts a conflictes emocionals del gos per un error de comunicació mascota-propietari, i serà l’etòleg qui posarà les pautes conductuals a seguir perquè l’animal sigui capaç de preveure les interaccions. Amb l’ajuda de l’ensinistrador s’implementaran i es realitzarà el treball de camp amb la col·laboració del propietari. Un ensinistrament sempre amb reforç positiu i sense càstigs (lliure d’estrès). De fet, el paper de l’ensinistrador és el de fer que el propietari entengui millor el seu gos i, d’aquesta manera, el pugui ajudar a solucionar els diferents problemes de conducta als quals s’enfronti.

Recordeu que podeu contactar amb nosaltres per resoldre els vostres dubtes, i que els professionals d’etologia de Mediterrani Veterinaris, així com la nostra ensinistradora de confiança, Patricia Gonçalves, us atendran de la millor manera per controlar i posar remei als problemes de conducta de les vostres mascotes.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *