Què cal saber sobre la leishmaniosi?

La leishmaniosi és una malaltia infecciosa-parasitària que afecta principalment el gos. L’agent infecciós és un paràsit anomenat leishmania infantum i es transmet per un vector semblant a un mosquit que s’anomena flebòtom o mosca de les arenes.

En la nostra àrea demogràfica aquesta malaltia és endèmica, és a dir, està present i activa des de fa molts anys i afecta molts gossos i, algunes vegades, fins i tot humans (per tant, es tracta d’una zoonosi).

No tots els animals infectats per la picada del flebòtom emmalaltiran, això dependrà de què el seu sistema immunitari sigui capaç o no de respondre de forma efectiva. Per aquest motiu, els gossos a vegades poden estar infectats i no presentar signes clínics, mentre que d’altres desenvoluparan la malaltia.

Com sé si el meu gos té leishmaniosi?

Els signes clínics poden ser molt diversos: n’hi ha de molt visibles, com poden ser descamació, lesions ulceratives-crostoses, epistaxi (sagnat nasal), creixement anormal de les ungles, aprimament…; però de vegades els signes clínics no són tan evidents externament perquè afecten més l’estat general de l’animal, i apareix febre, falta de gana o polifàgia, vòmits… No hi ha un patró comú per a tots els pacients.

Quant al pronòstic, es podria dir que pot variar de bo a reservat-dolent en funció de l’estadi en què es trobi l’animal (de l’I al IV), però que la gran majoria de gossos tenen una evolució favorable amb una detecció precoç, un bon tractament i un seguiment adequat. El problema apareix quan hi ha la funcionalitat renal o hepàtica alterada o quan hi ha immunosupressió, llavors el pronòstic és molt desfavorable i normalment el quadre clínic evoluciona fins a desencadenar la mort de l’animal.

Com combatre la leishmaniosi?

Fins fa uns anys només es comptava amb mètodes de prevenció que actuaven evitant la picada dels flebòtoms, com són l’ús de repel·lents insecticides, evitar que l’animal estigui a l’exterior en les hores de màxima acció del vector (a la tarda-nit) i també , igual o més important, exercint medicina preventiva i detectant la malaltia en les seves fases inicials, així com tractant i controlant correctament els animals malalts per tal que no esdevinguin transmissors de la leishmaniosi.

Actualment ja hi ha una vacuna efectiva, tot i que no evita la infecció, i per això cal no descuidar els mètodes de prevenció adequats per evitar la picada del flebòtom. La seva acció i finalitat és evitar que l’animal emmalalteixi, enfortint el seu sistema immune davant la leishmaniosi. La seva efectivitat és d’aproximadament d’un 70%.

Es poden vacunar tots els gossos de més de 6 mesos que estiguin perfectament sans i, per tant, lliures de leishmaniosi i d’altres malalties. Per aquest motiu, és aconsellable realitzar una analítica prèvia a la vacunació per detectar si l’animal pot estar o no infectat de leishmaniosi.

Teniu dubtes de si podeu vacunar o no la vostra mascota? Contacteu amb nosaltres i des de Mediterrani Veterinaris us aconsellarem sobre allò que sigui millor per al vostre animal de companyia.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *