Els gats i la síndrome urològica felina

Els ronyons eliminen les toxines de la sang i formen l’orina, i les vies urinàries s’encarreguen de recollir l’orina i d’eliminar-la cap a l’exterior. La malaltia de les vies urinàries inferiors del gat o síndrome urològica felina és una afecció caracteritzada per la presència de cristalls minerals que irriten les parets d’aquestes vies i que poden arribar a obstruir la uretra.

Els signes clínics que us poden fer sospitar que la vostra mascota pateix aquesta malaltia són:

  • orina en llocs inhabituals.
  • va freqüentment a la caixa de l’arena.
  • en orinar miola i sembla que faci esforç.
  • l’orina està tacada de sang.
  • el gat està deprimit, vomita, no vol menjar…

Tot plegat pot acabar derivant en obstrucció i bloqueig total de les vies urinàries, sobretot en gats mascles, perquè tenen la uretra més llarga i estreta. El bloqueig de les vies urinàries impedeix als ronyons eliminar toxines de l’organisme i pot produir un estat de depressió, debilitat, pèrdua de la gana, vòmits, dolors i fins i tot la mort.

Es tracta d’una malaltia causada per múltiples factors, com ara l’obesitat, l’alimentació, la reduïda ingesta d’aigua, l’estrès… i també es pot desenvolupar associada a altres malalties, com neoplàsies.

El tractament és individualitzat per a cada cas concret, però pot consistir en un canvi de dieta, antibioteràpia, reducció de pes o hospitalització amb fluïdoteràpia. En gats obstruïts caldrà passar una sonda urinària a través de la uretra per a permetre el flux d’orina.

Si sospites que el teu gat pot tenir una malaltia de vies urinàries inferiors, no dubtis a contactar amb nosaltres i us concertarem cita amb els professionals de medicina general i interna de Mediterrani Veterinaris. Sempre al vostre costat i al de la vostra mascota!

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *