El teu gos té por dels petards o els trons?

És molt habitual que les nostres mascotes s’espantin en determinades situacions, com ara quan es llencen petards o quan hi ha una tempesta amb trons. Si el vostre gos té fòbia als petards o als trons, us indiquem algunes pautes que us poden ajudar a tranquil·litzar-lo i que no ho passi tan malament.

Crear una zona de seguretat

La por permet als animals evitar o afrontar el perill o allò que ells perceben com a perillós, però els trons i els petards són estímuls que difícilment poden evitar. Per això, una estratègia útil per al gos és la d’amagar-se, per a reduir la presència i la intensitat d’allò que l’espanta.

Així, cal ajudar-los a trobar un refugi on se sentin segurs:

  • ha de ser un lloc de dimensions reduïdes, com ara una cistella de transport, la porta de la qual ha d’estar sempre oberta.
  • es pot recobrir amb una manta per afavorir l’aïllament acústic.
  • dins hi podem col·locar el llit de l’animal.
  • el refugi el situarem en una zona tranquil·la de la casa: són ideals les habitacions interiors, sense finestres, i amb la llum tancada.
  • mai tancarem la porta de l’habitació on hi ha el refugi.
  • si el gos té una preferència, la respectarem, i col·locarem la zona de seguretat en aquesta habitació.

Un cop ja tenim a punt el refugi, cal habituar el gos a instal·lar-s’hi abans que arribi un episodi de focs artificials o tempesta.

Com ens hem de comportar un dia de petards o trons?

  • hem d’actuar amb molta calma: no castigar el gos sigui quin sigui el seu comportament, ja que només aconseguirem que empitjori; així com no acariciar-lo si acudeix a nosaltres mostrant senyals de por, com ara tremolors o plors.
  • cal dirigir el gos a la zona de seguretat: si no ho fa ell espontàniament, l’hem d’acompanyar. Podem atraure la seva atenció amb premis i paraules amables, però mai se l’ha de forçar a anar a la zona de seguretat. Si no ho aconseguim, caldrà treballar aquest aspecte un altre dia.
  • hem d’acompanyar l’animal durant uns minuts: és convenient estar a prop del gos quan està a la zona de seguretat, si restem amb ell durant uns minuts, es quedarà més tranquil. Així mateix, mai s’ha d’intentar treure el gos de la zona de seguretat, encara que hi porti diverses hores.

Medicació i altres mesures

Molts gossos necessiten mesures addicionals per a reduir la por i l’ansietat. En aquests casos caldrà consultar-ho al nostre veterinari de referència, i mai utilitzar fàrmacs que no hagi prescrit un professional. Així mateix, la tasca del veterinari es pot complementar amb la feina d’un ensinistrador, que pot treballar a través de diverses tècniques l’habituació progressiva del gos als sorolls que l’espanten.

Si tot i seguir aquests consells no aconsegueixes que el teu gos estigui més tranquil en dies amb petards o amb trons, contacta amb nosaltres i et donarem cita per a l’especialitat d’etologia de Mediterrani Veterinaris. Us ajudarem a trobar la solució!

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *