A la platja amb el teu gos

Amb l’arribada de l’estiu i la calor, comença també la temporada de platges, però si vols anar-hi amb la teva mascota, hauràs de buscar primer quines són les que accepten l’entrada de gossos.
Per exemple, a la demarcació de Tarragona només n’hi ha cinc platges per a gossos. En resum, que dels 278 quilòmetres de costa tarragonina -la majoria corresponents a platges-, els gossos només poden accedir a poc més d’1,5 quilòmetres quan arriba l’estiu. La normativa de majoria d’Ajuntaments és molt clara en referència a les platges. Per exemple, a la ciutat de Tarragona “durant el període comprès entre l’1 d’abril i el 15 d’octubre, resta prohibida la presència d’animals domèstics i de companyia a la platja, a excepció dels gossos guia“. La resta de l’any (entre el 16 d’octubre i el 31 de març), els gossos poden anar a les platges de la ciutat, però al costat del seu amo o conductor, lligats i, si es tracta de gossos de raça considerada perillosa, han de portar també el morrió.

Platges “amigues” dels gossos
Aquestes cinc són les úniques parts del litoral tarragoní on podràs gaudir d’un dia de platja amb el teu gos:

  • Punta del Riu (Mont-roig del Camp): ha estat la darrera població que ha obert una platja per a gossos. Ho va fer durant la Setmana Santa. La platja està situada al sud del terme municipal, al límit de les platges de l’Hospitalet de l’Infant.
  • Riera d’Alforja (Cambrils): el 2016 aquest municipi va inaugurar un tram d’aquesta platja, que enguany s’ha millorat: s’ha delimitat amb una tanca, s’ha senyalitzat la zona de bany per als gossos amb balises i inclús s’ha instal·lat una dutxa per a les mascotes.
  • Cala Bon Caponet (l’Ametlla de Mar): es tracta d’una cala petita i per això tranquil·la, envoltada d’arbredes. És bastant pedregosa i, de moment, ofereix serveis com dispensador de bosses i “pipican”, tot i que l’Ajuntament preveu instal·lar-hi una dutxa per a gossos.
  • Platjola (Alcanar): és l’única de la costa d’Alcanar apta per a gossos i va ser pionera a acollir-los entre els seus banyistes el 2013. A més, la platja té el distintiu de platja verge, pel seu alt valor ambiental i ecològic. Cal tenir en compte que s’hi accedeix a peu, tot i que l’aparcament no queda gaire lluny, i que el sòl és de còdols petits.
  • Bassa de l’Arena (Deltebre): és una platja llarga i de sorra fina, i per això és de les més ben valorades per anar-hi amb gossos. No s’ha de confondre amb la platja de Riumar, que és a tocar, però que no admet gossos.

Quines races són “de platja”
Abans de buscar una platja per anar amb el nostre gos, potser hauríem de pensar si li agrada tant l’aigua com ens pensem. Totes les races de gos no són iguals, i n’hi ha que fins i tot els hi fa por l’aigua, i n’hi ha que els agradarà més anar a la muntanya.
Als que sí que segur els hi encantarà són aquestes races. Comprova si el teu gos és a la llista:

  • Gos d’Aigua Portuguès, Gos d’Aigua Espanyol i gos d’aigua irlandès: són races diferents, però pels seus noms està clar que els encanta l’aigua.
  • Labrador Retriever: si hi ha alguna raça a la qual li agradi l’aigua és aquesta. De fet, va ser originàriament criat per recuperar preses de dins de l’aigua i és capaç de rescatar persones d’ofegar-se. Fins i tot té membranes interdigitals per poder nedar més ràpidament dins de l’aigua.
  • Terranova: una altra de les races que han nascut per al medi aquàtic. Igual que l’anterior té unes característiques físiques que aconsegueixen que pugui nedar més ràpidament que la resta de gossos.
  • Retriever de Nova EscòciaBoykin Spaniel: van ser criats per a la caça d’ànecs, així que no cal afegir res més.
  • Altres races a les quals també els encanta l’aigua són Otterhound, Barbet, Gos d’Aigua Americà, Boykin Spaniel, Retriever de Pèl Arrissat, Retriever de Chesapeake o Caniche.

I recorda que si li agrada l’aigua i la platja, nedar és una bona i refrescant manera de mantenir-lo en forma.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *