Què faig si em trobo un animal abandonat?

Cada any s’abandonen uns 35.000 animals domèstics a Catalunya, la majoria dels quals són gossos i gats. L’estiu és un moment complicat, però no és cert que s’abandonin més animals en aquesta època. L’abandonament de gossos es produeix durant tot l’any de manera similar i la principal causa és el comportament de l’animal. L’abandonament dels gats, en canvi, va més lligat a l’època de zel i de reproducció. En qualsevol dels casos, per evitar l’abandonament es recomana que els futurs propietaris pensin bé en tot el que suposa tenir una mascota abans d’adoptar-la.

I pel que fa a l’època estiuenca, si marxeu de vacances, hi ha diverses opcions si no podeu, o no voleu, viatjar amb la vostra mascota. Per exemple, deixar-lo amb algun amic o familiar, que el pugui cuidar, buscar una residència o centre especialitzat, o inclús contractar un “cangur”. És important deixar-lo amb algú de confiança perquè tingui cura del que és un membre més de la nostra família.

Com actuar
L’altra cara de la moneda i una situació de la qual potser no es parla tant, és què hem de fer si trobem un animal perdut o abandonat? Abans d’apropar-nos-hi, cal veure si està ferit, espantat, es mostra agressiu o, en canvi, està tranquil o només una mica desorientat. És molt important valorar la situació abans d’acostar-s’hi, ja que en el pitjor dels casos, si estem a prop de la carretera i s’espanta el podrien atropellar. No necessàriament ha d’estar abandonat, així que si s’ha perdut o escapat, segurament la persona propietària l’estarà buscant per la zona.

Me’l puc endur a casa?
En un primer moment, no. Primer cal trucar al 112 o a la policia municipal perquè avisi als professionals encarregats d’assegurar-se si està identificat i de localitzar la persona propietària. Hauran de consultar l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), un servei del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, que permet localitzar els propietaris si els seus animals han estat degudament identificats.

L’Ajuntament de Tarragona té un servei de recollida de gossos i gats abandonats, però en cas d’urgència (de 14 a 21 hores i els caps de setmana) hauràs de trucar a la Guàrdia Urbana). A Reus si trobes algun animal pel carrer o que pugui haver-se extraviat, ho hauràs de notificar a l’Ajuntament, que el passarà a recollir. D’altra banda, també pots fer difusió a través de les xarxes socials i penjar cartells als voltants del lloc on s’ha trobat l’animal per si apareix la persona propietària.

Si l’animal que hem trobat el traslladen a una protectora, això no vol dir que ens oblidem d’ell: el podem apadrinar, ajudar a buscar-li una família o també podem adoptar-lo, però s’ha de tenir sempre present que fins que no passin 20 dies no es poden realitzar les gestions oportunes per adoptar-lo legalment.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *