Animals exòtics: les tortugues com a mascotes

Actualment, hi ha molta gent que té tortugues d’aigua. Són, en principi, animals petits i fàcils de cuidar, però no és ben bé així. Primer, hem de tenir en compte que hi ha 200 espècies de tortugues i cadascuna pot tenir unes necessitats específiques, que el propietari ha de conèixer per tal d’assegurar el benestar de l’animal, així que és molt important consultar al veterinari. Com passa amb la resta de mascotes, la tortuga necessita una primera visita al veterinari per resoldre dubtes i comprovar el seu estat de salut. D’altra banda, les revisions periòdiques seran imprescindibles. Davant de qualsevol dubte, recordeu que a Mediterrani Veterinaris comptem amb especialistes en animals exòtics i, a més, la primera visita és gratuïta.

La raça de tortuga més habitual com a mascota és l’anomenada tortuga de Florida, que es diferencia per la taca vermella, taronja o groga destacada a cada costat del cap. Se solen adquirir exemplars joves, de poques setmanes de vida, i per tant petits. Però en arribar a adults són de mida entre mitjana i gran (20-60 centímetres) i aleshores la manca d’espai i els problemes d’higiene poden fer que els propietaris les deixin en llibertat. Això, suposa un problema per a l’animal, però també per al medi ambient, ja que es tracta d’una espècie considerada invasora. A Catalunya s’han rescatat en dos anys prop de 5.800 mascotes exòtiques, sobretot tortugues, segons el cens de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), el que fa evident la necessitat d’informar-se bé abans d’adquirir una d’aquestes simpàtiques i petites tortuguetes.

Un espai per nedar i també per prendre el sol
Per mantenir-lo d’acord amb les seves necessitats, haurem de preparar un terrari, amb una part amb aigua, on la tortuga pugui nedar i submergir-se i una altra zona terrestre, on pugui prendre el sol, ja que sota la closca hi tenen ossos i necessiten la llum del sol per la seva calcificació. Has de tenir en compte que el terrari s’ha de desinfectar periòdicament.

Alimentació variada per a una bona salut
L’alimentació de les tortugues d’aigua és molt variada i inclou tant vegetals com animals (petits peixos, caragols…). Així, a casa, a l’aliment específic per tortugues hauríem d’afegir-hi trossets de carn o peix, i també fruita i enciam, ja que els preparats a base de gambetes seques que es comercialitzen no porten els suficients nutrients per a cobrir les necessitats de l’animal. En canvi, amb una alimentació variada veurem com les tortugues creixen amb bona salut.

Hibernació: un temps sense activitat
Les tortugues que tenim a casa i passen els mesos d’hivern a l’interior poden tenir problemes amb la hibernació. Cal recordar que les tortugues són animals de sang freda i quan arriben les baixes temperatures les seves funcions vitals disminueixen a valors mínims durant uns quants mesos, per tant el període d’hibernació és necessari per a la vida de la tortuga. Si això no succeeix es produeix un desequilibri: durant la hibernació no mengen i, si és que mengen alguna cosa, en molts casos digereixen malament. Tot això farà que la tortuga arribi a l’estiu molt dèbil i serà més propensa a infeccions, parasitosis, etc.
S’ha d’afavorir que les tortugues que ho necessitin puguin hibernar: quan comenci a disminuir la seva activitat (cap al setembre o octubre) s’ha de deixar a l’exterior. Amb l’arribada del bon temps, veuràs com s’activa de nou; és el moment de tornar-la al seu espai habitual.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *