Consells per a la tornada de les vacances de les mascotes

La tornada de les vacances pot resultar difícil també per a les mascotes, especialment gats i gossos. La tornada a la rutina diària després d’aquests mesos o setmanes de vacances requereix un període d’adaptació també per a les nostres mascotes. Tant si han viatjat amb nosaltres, com si els hem deixat amb algun amic o familiar, a una residència, a casa d’un cuidador o hem contractat un “cangur”, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (COVC) ha elaborat una sèrie de recomanacions amb l’objectiu de facilitar el retorn de les mascotes i els seus propietaris a la rutina després d’unes vacances, especialment a l’estiu, quan solen ser més llargues.

Si en el cas dels propietaris, el problema és la sensació de manca d’energia o tristesa que acompanya la tornada a la feina, per a les mascotes s’aconsella una revisió veterinària i també parar atenció als possibles canvis en el comportament de l’animal, ja que poden patir estrès o el que s’anomena “ansietat per separació”.

En els dos casos, tant per al propietari com per a l’animal, el millor és tornar a la rutina de forma gradual:

  • Durant les vacances se solen relaxar les rutines d’obediència i disciplina amb les mascotes, però a la tornada amb paciència, però amb fermesa, s’han de reordenar la conducta i els hàbits.
  • L’alimentació. La calor fa que l’activitat de les nostres mascotes disminueixi, i convé repartir l’aliment diari en un major nombre de porcions, però de menor quantitat. Ara, toca tornar a l’horari habitual dels àpats i en les quantitats acostumades.
  • Tornem també a recuperar els hàbits d’higiene, si és que s’han descuidat una mica: bany, tall d’ungles o raspallat de les dents, dependrà de l’animal, són fonamentals per a la seva salut.
  • Cal rentar les joguines, el llit, la roba, la cistella de transport o qualsevol altre element que la nostra mascota hagi utilitzat durant les vacances fora de casa. També convé netejar bé els espais on dormen, mengen o juguen a la nostra llar, amb la finalitat d’eliminar, per exemple, puces i larves que portin del lloc on hem estat o que s’hagin colat a casa durant la nostra absència.
  • Tornar a l’activitat física habitual. Restablir les diferents activitats diàries ha de ser una prioritat per evitar l’estrès o la depressió: cal incorporar gradualment totes aquelles activitats que es realitzaven abans de marxar de vacances.
  • La nostra tornada la feina suposa per a les mascotes passar més hores soles a casa i això pot influir en el seu estat d’ànim, ja que en alguns casos pot aparèixer l’ansietat per separació, un problema de conducta bastant freqüent que es pot tractar. Si en tornar a casa els primers dies de feina trobeu objectes trencats, algun veí us avisa que ha sentit bordar el vostre gos, l’animal fa les seves necessitats on no toca… cal consultar al veterinari.
  • Revisió veterinària: és l’única manera de detectar qualsevol afecció que hagi pogut contraure en un ambient diferent. Cal parar especialment atenció als següents símptomes: pèrdua de pes o de la gana, diarrees o vòmits, desorientació, caiguda del pèl… La revisió és especialment important, sobretot si les vacances han estat a l’estranger.
0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *