Aliments “prohibits” per als gats

De vegades volem premiar a la nostra mascota oferint-li aliments que creiem que són saborosos per a l’animal, o que fins i tot pensem que són més adients que l’alimentació comercial. No obstant això, cal tenir en compte que les necessitats nutricionals, per exemple, dels gats són molt diferents de les de les persones, i que molts dels aliments que nosaltres ingerim habitualment poden ser molt perjudicials per a ells.

La dieta dels gats és principalment carnívora. Per aquesta raó, el menjar casolà o les restes no són recomanables per a ells, ja que no els hi ofereixen els nutrients que necessiten i poden tenir efectes negatius en provocar mancances, tant a curt com a llarg termini, a més d’afegir-hi un extra de calories a la seva dieta. En canvi, en l’alimentació comercial els productes són especialment formulats per tal de cobrir totes les seves necessitats.

Els següents aliments poden posar en risc la salut del nostre gat:

  • Carn o peix cru: Tot i que els gats estan acostumats a digerir i extreure els nutrients dels aliments crus de procedència animal, hem d’evitar que els gats domèstics en prenguin perquè poden adquirir perillosos paràsits. La carn crua pot estar infestada pel paràsit toxoplasma (la ingestió de carn crua és l’única via de contagi per al gat) i el peix, com ja sabeu, pot ser portador de l’anisakis.
  • Llet: Tradicionalment s’ha considerat que la llet és un aliment que agrada i va bé als gats. No obstant això, una vegada el gatet s’ha deslletat, el seu cos deixa de produir l’enzim lactasa, que permet digerir els làctics. Per aquesta raó, un gat que prengui llet pot patir diarrees, vòmits i altres problemes digestius.
  • Ossos i espines: Els ossos petits, sobretot els de les aus, s’estellen amb facilitat i poden produir ferides i úlceres a l’esòfag i l’intestí del gat. El mateix passa amb les espines del peix.
  • Xocolata: El cacau conté teobromina, una substància que la majoria d’animals, inclosos els gats i els gossos, eliminen molt lentament i és tòxica. Pot provocar-los taquicàrdia, diarrea, vòmits, fallades orgàniques i fins i tot el coma i la mort si la ingesta és molt elevada.
  • Alcohol: De la mateixa manera que en el cas anterior, la majoria d’animals, també els gats, són incapaços de metabolitzar l’alcohol. Les begudes amb alcohol i altres aliments fermentats són molt tòxics per a ells i poden fàcilment ocasionar-los la mort.
  • Embotits, conserves de carn i peix per a persones i aliments amb sal: Els gats tenen un aparell renal molt delicat, i no digereixen bé els aliments salats. Poden provocar-los hipertensió, danys renals i altres problemes.
  • Cecina, bacó, mantega i altres greixos: La dieta del gat ha de ser molt rica en proteïnes, però molt baixa en lípids. Els greixos són molt perjudicials per als gats, especialment els saturats, i poden provocar-los pancreatitis.
  • Dolços i productes ensucrats: Tant el sucre com altres dolços són aliments perjudicials per als felins, ja que el seu metabolisme no està preparat per assimilar-los. A més, el seu paladar tampoc està adaptat a aquests aliments i no gaudeixen del sabor dolç, com sí que ho fem els humans.

Evitar que el nostre gat mengi aquests aliments és fonamental per tenir cura de la seva salut. Una alimentació especialment formulada per a gats assegurarà que l’animal obté tots els nutrients que necessita. Recorda que cuidar la seva dieta és la millor forma de prevenir malalties.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *