La meva mascota s’ha engreixat, ha de fer dieta?

Segur que tots recordeu el Garfield, aquell gat tan “simpàtic” i una mica entremaliat, però sobretot golafre i un apassionat de la lasanya. Doncs, aquella imatge no és gaire lluny de la realitat, ja que en els darrers anys, el nombre de gossos i gats amb sobrepès ha crescut de manera preocupant fins a arribar a convertir-se en una epidèmia amb nom propi: la Síndrome Garfield.

L’obesitat i el sobrepès són dues problemàtiques molt freqüents en gossos i gats. Segons les enquestes, es calcula que aproximadament un 40% dels gossos i una quarta part dels gats tenen sobrepès. I el més greu és que els propietaris moltes vegades no ho veuen com un problema ni pensen a corregir-lo. Com passa amb les persones, l’obesitat no és només una qüestió estètica, sinó que equival a més malalties en gossos i gats i una esperança de vida més curta: està associada a problemes articulars, cardíacs, malalties en el tracte urinari en els gats, augment del risc en l’anestèsia en cas d’intervenció…

Les causes de l’obesitat són bàsicament:

  • Dieta poc adequada des que són cadells: Els gossos que de cadells són grassonets seran adults obesos probablement. Una excessiva ingesta calòrica per un pinso inadequat, una quantitat excessiva o una dieta casolana desequilibrada acaba en sobrepès o obesitat. A més, també hem de tenir en compte que s’ha de variar la quantitat d’ingesta en funció de l’època de l’any: normalment a l’hivern tendeixen a menjar més i, a sobre, surten menys i fan menys exercici, cosa que acaba amb un increment de pes; i a l’estiu al revés.
  • Predisposició genètica: hi ha races més predisposades a l’obesitat, en el cas dels gossos: Labrador retrieverTeckelCocker SpanielBeagle, Basset hound
  • Trastorns hormonals: L’esterilització eleva el risc d’obesitat en gossos i gats d’ambdós sexes. Això és a causa d’una reducció de l’índex metabòlic (el seu organisme crema menys calories) després de la cirurgia, ja que es produeix una pèrdua d’estrògens i andrògens.
  • Edat: L’envelliment redueix el requeriment energètic i si no es disminueix la ingesta de calories, l’animal augmenta de pes.

Com saber si el nostre gos o gat té sobrepès?
Doncs és molt fàcil, ens hem de fixar sobretot:

  • En mirar l’animal de perfil, no hem de veure un abdomen que penja.
  • Hem de poder palpar les costelles sense exercir massa pressió.
  • Se li ha de marcar la cintura.

Què puc fer perquè s’aprimi?

Si el teu gos o gat està obès, haurà de seguir un programa de reducció de pes. No es tracta de disminuir la quantitat d’aliment, ja que podem provocar dèficits en proteïnes, vitamines o minerals; sinó de reduir el nombre de calories de la dieta. Per això, la millor opció és donar-los un pinso específic per al control de pes i sobretot consultar al veterinari perquè, igual que amb les persones, els programes de reducció de pes funcionen millor quan se segueix un programa adequat i amb la supervisió d’un professional. No hem d’oblidar, però, que la dieta ha d’anar sempre acompanyada d’exercici moderat. Per exemple, en el cas dels gossos es recomanen, com a mínim, dues sortides al dia d’uns 20 minuts de durada, i una sortida d’uns 45-60 minuts.

Sempre, però, caldrà valorar la situació abans, ja que per exemple, per a un gos de certa edat i amb dolor articular, l’exercici pot ser contraproduent i l’única opció serà la reducció de la ingesta calòrica.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *