El càncer en els gossos: limfoma caní

El Zeus té 10 anys. Ja fa 1 any, a Mediterrani Veterinaris li van diagnosticar un limfoma, un tumor no curable, però que té tractament i avui ha vingut a la clínica per a la sessió de quimioteràpia.

El limfoma o limfosarcoma és un creixement anormal de teixit (en el llenguatge mèdic es coneix com a neoplàsia). El limfoma o càncer s’origina en nòduls limfàtics, fetge, melsa o altres òrgans amb teixits limfoide com ronyons, pell o intestí. És una de les neoplàsies malignes més comunes en els gossos, i concretament la neoplàsia hematopoètica, la que afecta les cèl·lules de la sang és la més freqüent.

Generalment es presenta en gossos d’edat mitjana-avançada (6 a 12 anys) i pot aparèixer en gossos de qualsevol raça, tot i que és més freqüent en algunes, com els Bòxers, Golden Retriever i Rottweiler.

Hi ha diverses formes de limfoma, classificades en funció dels òrgans als quals afecta: limfoma multicèntric (es presenta de forma generalitzada i representa un 80% dels casos de limfoma caní), alimentari (gastrointestinal), mediastínic i extranodal (càncer de pell, renal, del sistema nerviós i ocular).

Independentment de l’òrgan o teixit d’origen, la malaltia pot disseminar-se i afectar altres teixits i òrgans, com nòduls limfàtics, melsa, fetge i medul·la òssia, és el que se’n diu metàstasi.

Com es fa el diagnòstic?
Tot i que recentment han aparegut nous mètodes, més sofisticats i precisos, de diagnòstic, a diferència d’altres tipus de tumors, una simple citologia pot servir per diagnosticar un limfoma en la majoria dels casos. La citologia és un mètode diagnòstic ràpid i econòmic, que permet tenir un diagnòstic precoç del limfoma i per tant començar el tractament com abans millor.

La citologia consisteix simplement a recollir una petita mostra amb una agulla dels òrgans afectats sense necessitat de sedar a l’animal i per això els riscos són mínims.

Quin és el tractament?
Un cop fet el diagnòstic, la quimioteràpia és el tractament del limfoma multicèntric en gossos, i afortunadament per a les nostres mascotes disposem de diversos protocols de quimioteràpia, que es combinen amb diferents fàrmacs i aconsegueixen una millor efectivitat del tractament, a més de permetre també ajustar-lo a cada pacient. L’objectiu de la quimioteràpia és sempre donar qualitat de vida a la nostra mascota, així que es recomanarà o no en funció d’això.

Aproximadament, en el 90% dels casos s’aconsegueix una remissió de la malaltia; i a més, com que la quimioteràpia és ben tolerada, ens permet mantenir una bona qualitat de vida al llarg del temps de remissió. Amb la quimioteràpia, el 50% dels gossos viuen més d’un any i al voltant d’un 20% viuen més de dos anys. En canvi, sense el tractament, la mitjana de supervivència és de 4 a 8 setmanes.

A Mediterrani Veterinaris disposem de les instal·lacions i veterinaris qualificats per realitzar el diagnòstic, tractament i seguiment adient dels gossos amb aquesta patologia. Si tens qualsevol dubte o vols més informació, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *