La responsabilitat de tenir una mascota

Les mascotes ens proporcionen moltes satisfaccions, però els que tenim o hem tingut un animal de companyia sabem que també implica deures i responsabilitats, perquè una mascota no és una joguina.

Les obligacions del propietari

El que se’n diu tinença responsable dels animals de companyia (gossos, gats i fures) consisteix, bàsicament, a identificar els animals amb un microxip, donar-los d’alta al cens municipal, posar-los una placa al collar amb nom i telèfon del propietari, vacunar-los, esterilitzar-los, desparasitar-los i donar-los alimentació adient, aixopluc, recollir-ne les deposicions, portar-los periòdicament al veterinari i, evidentment, no abandonar-los mai. És el que ha establert el Departament de Territori i Sostenibilitat, que té entre les seves competències i funcions, la de la protecció dels animals.

Situació actual

Tot i que és obligatori xipar i censar els animals de companyia en els municipis de residència, es calcula que menys de la meitat dels gossos a Catalunya duen un xip d’identificació i estan donats d’alta al cens municipal de la localitat on viuen. Cada vegada hi ha més gent que segueix aquesta norma, però també hi ha moltes persones que no ho fan perquè no hi veuen la necessitat.

L’any 2016 hi havia xipats 256.667 gossos, 16.608 gats, 600 fures i 33 animals d’altres espècies, com conills o porcs, així que el total d’animals censats l’any passat era de 273.908 mascotes, de 231.971 propietaris diferents.

La llei diu…

No xipar o censar es considera una infracció lleu, que suposa multes d’entre 100 i 400 euros. Es consideren “infraccions greus o molt greus”, en funció de cada cas, maltractar els animals, no donar-los atenció veterinària, abandonar-los o vendre’ls il·legalment, i la multa pot anar dels 400 als 2.000 euros. Les sancions més elevades, d’entre 2.000 i 20.000 euros, corresponen a infraccions molt greus com poden ser l’abandonament “en espais de perill com les carreteres” o l’organització de baralles, entre d’altres.

Les nostres mascotes ens necessiten, així que hem de ser responsables i cuidar-les com es mereixen.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *