Com cuidar de les nostres mascotes quan es fan grans

Les nostres mascotes es fan grans. Com nosaltres, gats i gossos també envelleixen, tot i que l’esperança de vida dels animals de companyia s’ha anat allargant els darrers temps. En aquest àmbit, ha passat el mateix que amb les persones, i si en els anys 90, la longevitat dels gossos estava entre 9 i 12 anys, avui arriba als 16 i, fins i tot, als 18 anys. Pel que fa als gats, la mitjana de vida està en els 14-15 anys, tot i que n’hi ha que arriben a superar els 20.

Aquesta longevitat ha estat possible gràcies a una millora en l’alimentació, als avenços en medecina veterinària i també gràcies a una major conscienciació per part dels propietaris del benestar i cura de les seves mascotes.

A partir dels 8 anys de vida, els gossos es consideren geriàtrics, és a dir, grans. En els gats la vellesa arriba una mica més tard, cap als 10 anys. A partir d’aquí, començaran a tenir en molt casos problemes oculars, artritis, malalties cardiovasculars, sordesa… També sabrem que es fan grans perquè dormen bastant més.

Malalties de l’edat

  • Aparell digestiu: com ja us avançàvem la setmana passada al bloc, la salut bucodental és mot important i més en un animal d’edat avançada, que és més propens a malalties com la gingivitis, pèrdua de peces dentàries… Tot això farà que l’animal mengi menys i pitjor i, és clar, afectarà negativament a la seva salut.
  • Aparell urinari: si beu i orina més del que és normal, pot ser a causa d’una insuficiència renal, que amb una dieta baixa en sal i revisions periòdiques es pot controlar.
  • Malalties oculars: cataractes, degeneració de la retina, glaucoma… són les mateixes malalties que pateix la gent gran i que afecten també a la vista de les nostres mascotes. Si es detecten en fases inicials, el tractament serà més eficaç.
  • Salut òssia: amb l’edat perden massa òssia i muscular. També hi ha alteracions articulars i tot això provoca coixeses i pot fer inclús que arribi un moment que l’animal tingui dificultats per moure´s. Si a això, afegim el sobrepès, el problema empitjora, així que cal tenir cura de la seva dieta.

Què podeu fer

Algunes alteracions de l’organisme són inevitables amb el pas dels anys, però altres poden alentir-se o, fins i tot, prevenir-se. Inclús les que no es poden evitar, milloren gràcies a un control veterinari adequat i les atencions del propietari. És responsabilitat del propietari garantir la bona salut i qualitat de vida, sobretot a mesura que la nostra mascota es va fent gran.

  • Prevenció: evitar les malalties controlant o eliminant els factors de risc.
  • Detecció precoç: per tal que les malalties no progressin i provoquin el deteriorament de la salut de la nostra mascota.

Per això, cal que portem les nostres mascotes més freqüentment al veterinari: s’haurien de fer controls cada 4-6 mesos i, en cas de patologies concretes, com les que citàvem abans, més sovint. En definitiva, haurem d’estar una mica més pendents d’ells i el que més agrairan les nostres mascotes són les mostres d’afecte.

Curiositats

Sabíeu que les femelles de totes les espècies animals no tenen la menopausa? Els ovaris mantenen la seva capacitat reproductiva tota la vida, però amb el pas dels anys els zels s’allarguen i la funcionalitat dels òrgans reproductius disminueix.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *