El marcatge amb les ungles dels gats

Els gats rasquen amb les ungles determinades superfícies. És una forma de marcar el seu territori, especialment la zona de descans, on dormen.

Aquesta conducta, si es “dirigeix” cap als mobles, sofàs de pell, cadires o determinats objectes del mobiliari pot suposar un problema per als propietaris i, de fet, és motiu de consulta freqüent en la clínica veterinària.

Aquest comportament, com hem dit, té una funció de marcatge, entre d’altres: el rascat deixa tant un senyal visual com olfactiu (per la secreció de les glàndules interdigitals). Hem de també tenir en compte que els gats utilitzen les ungles per defensar-se quan es barallen amb altres animals, així que és normal que el seu instint els porti a rascar per tenir-les sempre a punt.

Des de ben petit, el gat comença a manifestar aquesta conducta, i és aleshores quan podem acostumar l’animal a rascar determinades superfícies i evitar que destrossi altres, com mobles.

Per exemple, aquest comportament es pot frenar si instal·lem un rascador a prop de la seva àrea de descans.

Solucions:

El millor és educar el gat des que és cadell i ensenyar-lo on pot esgarrapar i on no, però en el cas que l’animal ja hagi adquirit l’hàbit de rascar superfícies no adequades des del nostre punt de vista, també hi ha solucions:

  • Per evitar que s’esmolin les ungles al mobiliari, el millor és adquirir rascadors, que es fabriquen específicament per a aquesta funció. L’haureu de col·locar prop del lloc escollit per l’animal per rascar i barrar-li el pas al lloc on no voleu que rasqui.
  • Quan intenti rascar sobre una superfície que no voleu, heu de dir-li “No” i després portar-lo al lloc específic que heu preparat perquè pugui rascar i fregar-li les potes de dalt a baix imitant el mateix moviment que ell fa. No el colpegeu mai o el crideu.
  • També se li poden tallar les ungles periòdicament (1 vegada al mes), amb molta cura per assegurar-vos que no talleu massa i que no toqueu vasos sanguinis, el que causaria una hemorràgia, simplement es tracta de retallar la punta afilada. Si no podeu (perquè el gat no es deixa) o dubteu com fer-ho, és millor que el porteu al veterinari.

No a la cirurgia

L’extirpació de les ungles és una cirurgia molt agressiva i actualment està prohibida perquè es tracta d’una amputació no terapèutica, ja que a més de causar dolor postquirúrgic també afecta negativament la vida diària del gat. Per exemple, pot provocar problemes posturals i modificar la manera natural de caminar i moure’s del gat.

Sí, es pot educar un gat

Al contrari del que molts pensen, els gats, com qualsevol altre animal, també es poden ensinistrar. El millor mètode per ensinistrar un gat és el que es coneix com a “reforç positiu” (ja vam parlar en el post anterior Com prevenir problemes de conducta: ensinistrar). Aquesta tècnica aconsegueix que l’animal associï un comportament amb un premi fins que l’interioritza i ja no cal el premi perquè faci el que li hem ensenyat. Per exemple, podeu acariciar-lo quan s’afili les ungles al rascador i també el podeu premiar amb alguna “llaminadura”.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *