Per què els gats dormen tantes hores?

Els gats dormen unes 17 hores al dia, així que si penseu que es passen el dia dormint teniu raó. Dormen tant de nit com de dia, però bona part d’aquest temps no estan profundament adormits (encara que ho sembli). Durant el somni lleuger, les seves orelles solen estar aixecades i responen als sorolls ambientals. També pot ser que moguin una mica la cua o fins i tot que mantinguin un ull mig obert, per això es despertaran i respondran de seguida a qualsevol estímul. En canvi, durant el somni profund, la seva posició, també la de les orelles, serà molt més relaxada, i podria ser que fins i tot li tremolin o mogui les potes.

Els gats són més flexibles que altres mamífers i per això és habitual veure’ls dormint en posicions divertides, i gairebé impossibles: arraulits, asseguts, panxa amunt… i a qualsevol lloc.

Dormir per sobreviure

Que dormin tantes hores no vol dir que siguin uns mandrosos, sinó que dormir és vital per a ells per moltes raons. Us expliquem quines són:

  • A l’hivern, necessiten dormir més: quan la temperatura és baixa, els gats dormen encara més temps per estalviar energia i mantenir la temperatura del seu cos. Posar-se a dormir sota el sol també els ajuda a regular la temperatura.
  • Per caçar: Fins i tot els gats domèstics dediquen una gran quantitat d’energia a la cacera, encara que sigui d’una joguina. Aguaiten, es manté alerta, persegueixen, s’abalancen i això requereix gran quantitat d’energia, que aconsegueixen en part dormint.
  • L’edat: els gats nadons i els més grans dormen més.
  • Per avorriment: un gat avorrit opta per passar el temps dormint.
  • En períodes de zel: quan els gats estan en zel dormen menys, ja que dediquen més temps a marcar el territori, buscar femelles, etc.

Per aquestes i altres raons, heu de respectar el descans dels felins. I per això també és molt important que si observeu canvis importants en els seus hàbits de somni, visiteu a un especialista. L’excés pot ser sinònim de dolor o malaltia i que dormin poc pot ser conseqüència de problemes de tiroides. Així que si us sembla que el vostre gat dorm més o menys del que és habitual en ell, consulteu amb el veterinari.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *