Malalties del cor en gossos i gats

La Cora és una gossa de 8 anys i fa unes setmanes va venir a Mediterrani Veterinaris perquè la Montsant Ossó, la nostra especialista en cardiologia, li fes un eco cardiograma per saber si patia una malaltia cardíaca i si calia tractament o no.

L’augment en l’esperança de vida de gossos i gats ha comportat un increment de les malalties del cor, ja que els problemes cardíacs són habituals en animals d’edat avançada, però també poden aparèixer en animals joves. Els animals joves presenten amb més freqüència patologies congènites, mentre que els animals de més edat solen presentar patologies cardíaques adquirides i neoplàsies (creixement excessiu, de caràcter tumoral, que pot ser benigne o maligne).

Per altra banda, el sistema cardiovascular presenta afeccions asimptomàtiques (sense símptomes), però que sí que es poden detectar mitjançant un examen rutinari. Per aquest motiu, l’examen físic de gossos i gats és imprescindible i no s’ha d’esperar que aparegui cap senyal que ens indiqui que hi pot haver un problema, sinó que farem les revisions quan pertoqui i així aconseguirem prevenir o, si és necessari, que l’especialista en cardiologia estableixi un tractament abans que es produeixin lesions irreversibles. En els gats, per exemple, els símptomes poden trigar molt a aparèixer i, quan ho fan, ja poden ser molt greus.

L’auscultació és clau

L’examen físic inclou l’observació del pacient (estat nutricional, posició, freqüència i ritme respiratoris), examen de la circulació perifèrica (pols arterial femoral, venes jugulars, color de les membranes mucoses i temps d’ompliment capil·lar, edemes i temperatura rectal) i l’examen de la circulació central que comporta l’examen de la cavitat toràcica mitjançant palpació, percussió i auscultació.

Abans que l’animal manifesti símptomes com cansament, debilitat o dificultat per respirar, pot haver-hi anomalies durant molt de temps que, en canvi, poden detectar-se amb l’auscultació.

Tot i els progressos de les tècniques de diagnòstic en cardiologia, l’auscultació segueix sent clau, ja que permet esbrinar la intensitat i àrea dels sons cardíacs, la freqüència cardíaca i el ritme, i detectar la presència de bufs cardíacs, a més de permetre auscultar els sorolls respiratoris.

Quines patologies del cor afecten els gossos i quines els gats?

Hi ha diferències importants entre les patologies cardíaques que afecten el gos i al gat:

  • La principal patologia que afecta els gossos és la malaltia degenerativa crònica de la vàlvula mitral, que provoca un augment progressiu de la part esquerra del cor.
  • En el cas dels gats, la patologia cardíaca més habitual és la cardiomiopatia hipertròfica, que consisteix en un augment del gruix de les parets del cor.

Per altra banda, determinats defectes cardíacs congènits són més freqüents en races concretes:

  • En gossos de races mitjanes i grans és més freqüent la cardiomiopatia dilatada (una dilatació progressiva del cor que disminueix la capacitat de bombar la sang correctament i provoca greus problemes respiratoris, cansament…).
  • La malaltia valvular degenerativa crònica és més típica de gossos de raça petita.
  • I també hi ha patologies cardíaques que apareixen més en un sexe que en l’altre.

Recordeu que si teniu qualsevol dubte, podeu dirigir-vos al servei de cardiologia de Mediterrani Veterinaris, clínica de referència en el Camp de Tarragona, que compta amb serveis de totes les especialitats i us ofereix la possibilitat de realitzar qualsevol prova al mateix centre.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *