L’embaràs psicològic de les gosses: com afrontar-lo

La pseudogestació és el que es coneix col·loquialment com “embaràs psicològic”. No és una alteració psicològica, com molts pensen, ja que la gossa presenta els mateixos símptomes i signes que tindria en una gestació real, tot i que en realitat no està embarassada: es pot observar una inflamació de les mames (fins i tot produeixen llet) i de l’abdomen, i canvis de comportament.

Apareix aproximadament entre 6 i 14 setmanes després del zel i és una qüestió hormonal.

Símptomes

  • En l’àmbit físic, el primer símptoma a aparèixer és la pujada de llet, el que se’n diu “lactància de pseudogestació”.
  • També apareixen canvis en el comportament, ja que la gossa actua com si realment tingués cadells (nidificació): “adopció” d’objectes com ninos i els cuida com si fossin els seus cadells. Pot mostrar-se més agitada i nerviosa, i inclús agressiva.

Aquests símptomes desapareixeran en uns 10 dies i en la majoria de casos sense més conseqüències, però el que sí que ens hauria de preocupar són els signes de mastitis, que pot predisposar a una infecció. En aquests casos, serà necessària la visita a l’especialista, que serà qui recomanarà el tractament més adient: fàrmacs inhibidors de la prolactina o per tractar el dolor i la inflamació de les mames.

Normalment, la gossa que ha patit una pseudogestació després del zel té moltes probabilitats de repetir el procés en els següents zels.

Recomanacions

  • Heu d’evitar que la gossa es llepi les mames, ja que això estimula la producció de llet.
  • Heu de provar de distreure l’animal amb altres activitats, com per exemple treure’l a passejar més temps del que és habitual, jugar al frisbee, llençar-li la pilota, jugar a estirar la corda… A més, hauríem d’aprofitar el temps que som fora perquè una altra persona amagui els ninos o objectes “adoptats”.
  • Per prevenir aquest trastorn el millor seria esterilitzar-la.

I si teniu qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb els especialistes en etologia de Mediterrani Veterinaris, clínica de referència al Camp de Tarragona, que compta amb serveis de totes les especialitats i us ofereix la possibilitat de realitzar qualsevol prova al mateix centre.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *