La manca de vitamines en conills d’Índies

Les carències de vitamines són especialment freqüents en animals exòtics. Un dels dèficits més comuns és el de la vitamina C, que afecta els conills d’Índies.

Dèficit de vitamina C

El seu organisme no produeix àcid ascòrbic (vitamina C), així que l’han d’aconseguir gràcies als aliments amb la dieta diària, però si la seva alimentació no és equilibrada, aleshores patiran hipovitaminosi, o sigui el seu organisme no obtindrà la quantitat que necessita per funcionar bé. És el que els hi passa als conills d’Índies que segueixen la mateixa dieta que un conill o un hàmster.

Conseqüències

Aleshores apareixen símptomes com debilitat, diarrea, presència de ferides a la pell, es mostren apàtics i poc actius, són propensos a les infeccions i finalment poden arribar a morir en poques setmanes si no hi posem remei.

El tractament és molt senzill i consisteix en l’administració d’àcid ascòrbic juntament amb l’aliment o l’aigua. Per evitar que l’animal rebutgi el suplement de vitamina en detectar canvis de sabor en els aliments habituals, pot ser necessari l’administració directa de vitamina C amb algun suplement.

El problema afegit és que els propietaris moltes vegades no s’adonen que l’animal està malalt fins que els símptomes són molt evidents.

Què ha d’incloure la seva dieta?

Els conills d’Índies són animals herbívors i la seva dieta hauria d’incloure farratge en un 60%, en un 25% de créixens, escarola, bledes, endívies, api… i la resta verdures riques en vitamina C, com el pebrot o el bròquil, i fruita: poma, pera, kiwi, cireres, maduixes, plàtan, mandarina o raïm. Abans renteu molt bé les verdures i fruites, i eixugueu-les.

També es recomana incloure pinso enriquit amb vitamina C.

Manca de vitamina D

Si els conills viuen a l’interior de l’habitatge i no tenen possibilitat de sortir a l’aire lliure poden patir també carència de vitamina D, que podria provocar problemes dentals, malalties cardiovasculars o minvar les defenses.

La vitamina D és molt important per als animals vertebrats, ja que afavoreix l’absorció del calci (contribueix a prevenir malalties dentals), i a més protegeix la salut cardiovascular i el sistema immunitari.

Si teniu qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb els especialistes en animals exòtics de Mediterrani Veterinaris, clínica de referència en el Camp de Tarragona, que compta amb serveis de totes les especialitats i us ofereix la possibilitat de realitzar qualsevol prova al mateix centre.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *