La vacunació dels cadells: quan i perquè

Segur que han escoltat moltes vegades allò de què “prevenir és millor que curar”, i és veritat que, davant moltes malalties, les vacunes són la millor manera de prevenir. Els primers mesos de vida, quan el cadell entra en contacte amb l’exterior, és quan té més probabilitats de contraure alguna malaltia i la vacunació ajudarà al fet que tingui una bona salut. I en el cas dels gats, encara que no surtin de casa, també cal administrar-les.

El sistema immunitari és el responsable de protegir l’organisme, també el de les mascotes, d’agents infecciosos externs. Ho fa gràcies als anticossos (defenses que protegiran l’animal davant d’una possible infecció).

La vacunació estimula el sistema immunitari per a la fabricació d’anticossos. La protecció que se n’obté durant la primera dosi és relativa, però si s’administra una segona dosi és més alta i el mateix succeeix amb una tercera.

Incompatibilitat entre la immunitat materna i les vacunes

Tant per als gats com per als gossos, l’alletament assegura la protecció contra infeccions i per això es recomanable que els cadells estiguin amb la mare fins a les 5-7 setmanes de vida, si és possible. Això els permetrà adquirir el màxim nivell de defenses a través de la llet de la mare. Les mares transmeten anticossos directament als seus cadells. Aquesta immunització, anomenada passiva –a diferència de la de les vacunes, que es coneix com a activa–, només proporciona una protecció durant un temps determinat, però l’avantatge és que ho fa de forma immediata.

L’inconvenient, si és que se’n pot considerar així, és que la immunitat que proporciona la mare als seus cadells durant la lactància (transferida pel calostre) bloqueja la immunitat de les vacunes i fa que no siguin efectives.

Per això durant les primeres setmanes i fins acabat el deslletament no es comença a vacunar (a partir de les 8 setmanes).

Protecció contra moltes malalties

  • En els gossos, la vacunació els pot protegir contra les següents malalties: la parvovirosi, la coronavirosi, el brom, l’hepatitis infecciosa canina, la leptospirosi, la tos de les gosseres i la ràbia. I des de 2012, hi ha vacuna contra la leishmània que, en cas de gossos en risc, s´aplicarà anualment.
  • En els gats, les vacunes els protegeixen de: la rinotraqueitis felina, la panleucopènia, la calicivirosi, la clamidiosi, la leucèmia, la peritonitis infecciosa felina i la ràbia.

Recordeu que la vacunació requereix una visita prèvia al veterinari, que és qui l’ha d’administrar.

Caldrà revacunar l’animal cada any per garantir la immunització. Contacteu amb nosaltres i els especialistes de Mediterrani Veterinaris us assessoraran sobre el pla de vacunació més recomanable per a la vostra mascota.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *