Conjuntivitis en els gats: una malaltia molt habitual

La conjuntivitis és una de les patologies oculars més comunes en gossos i gats, tot i que avui parlarem només dels gats.

La conjuntivitis consisteix en la inflamació de la conjuntiva, una membrana transparent que envolta la major part del globus ocular i la part interna de les parpelles.

Hi ha diferents tipus de conjuntivitis i en funció de la causa pot ser infecciosa (bacteriana o vírica), traumàtica o al·lèrgica. El tractament varia en cada cas. La d’origen víric és la més freqüent en els gats.

1. Conjuntivitis infecciosa

La infecció pot ser causada per un bacteri o per un virus:

  • La conjuntivitis bacteriana la provoca el contacte ocular directe amb les secrecions infectades. Presenta secrecions espesses que poden ser groguenques o verdoses.
  • La conjuntivitis vírica és altament contagiosa i pot reproduir-se en llocs on conviuen molts animals. La transmissió es realitza per via respiratòria.

2. Conjuntivitis al·lèrgica

Les conjuntivitis causades per determinats pòl·lens són les més comunes durant la primavera, ja que és l’època de l’any en què es produeix la pol·linització de la majoria de plantes.

3. Conjuntivitis traumàtica

Provocada per traumatismes, cossos estranys, esgarrapades, cop, cremades…

 

Símptomes

Els símptomes més freqüents d’una conjuntivitis són: globus ocular vermell, un augment del llagrimeig i per tant, de les secrecions, així com l’aparició d’edema en la conjuntiva (especialment en el gat).

Com ja us hem avançat abans, el tractament varia en funció de la causa. En el cas de les conjuntivitis al·lèrgiques són necessaris antiinflamatoris i antial·lèrgics, mentre que en el cas de les conjuntivitis infeccioses solen ser necessaris antibiòtics i/o fàrmacs antivirals en forma de gotes, pomades o gels oftalmològics. En qualsevol cas, cal que porteu el vostre gat al veterinari, per tal que l’especialista pugui fer un diagnòstic i descartar patologies més greus (úlcera corneal) i determinar quin tractament necessita.

Tot i que no afecta especialment a una raça concreta, sí que és cert que els gats Persa tenen més predisposició, seguits dels Himàlaia, Siamès i, finalment, el gat domèstic de pèl curt.

 

Prevenció

Com us explicàvem la passada setmana al bloc, la millor manera de tractar moltes malalties és una bona prevenció. En el cas de la conjuntivitis felina, la principal mesura de prevenció és procurar que el nostre gat tingui sempre els ulls ben nets. Li podeu netejar amb sèrum fisiològic i una gasa neta. I si teniu qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb els especialistes de Mediterrani Veterinaris, clínica de referència en el Camp de Tarragona, que compta amb serveis de totes les especialitats i us ofereix la possibilitat de realitzar qualsevol prova al mateix centre.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *