Perquè ho destrossa tot? L’ansietat per separació

Gossos i gats de vegades mosseguen objectes, borden o miolen insistentment, orinen o vomiten i poden provocar un veritable caos. És una mena d'”impost revolucionari” que fan pagar als seus propietaris si els deixen moltes hores sols a casa –especialment si l’animal és molt nerviós–, de manifestar el seu desacord i el “patiment” que els provoca aquesta situació, i que té un nom: ansietat per separació.

Els especialistes asseguren que és un dels problemes més comuns i menys tractats en animals domèstics, i per això es recomana visitar un veterinari o un etòleg per poder diagnosticar-lo (els símptomes es podrien confondre amb altres malalties) i tractar-lo correctament.

Gos o gat?

En general, els gats s’adapten millor a quedar-se sols a casa, però també necessiten activitat i tenir contacte amb els seus propietaris. En cas contrari, poden acabar desenvolupant conductes agressives o tenir problemes d’ansietat, tot i que és un trastorn més freqüent en gossos.

Cadell o adult?

Pot afectar tant als cadells com als adults. Les causes són diverses: des del comportament normal dels cadells, que necessiten explorar el seu entorn i per fer-ho utilitzen la seva boca. També influeix el període de dentició (dels tres al cinc mesos), que els provoca dolor i l’únic alleujament que troben és mossegar coses.

En general, amb els gossos adults hi ha menys problemes. Tot i això, no és només una qüestió d’edat, també és important l’experiència que hagin tingut: per exemple, en els gossos adoptats després d’haver estat abandonats, n’hi ha molts que mostren problemes relacionats amb la separació del propietari. També pot tractar-se d’un problema de conducta, o de poc exercici físic o de contacte social.

Pautes a seguir:

  • Primer de tot, paciència.
  • Comprar joguines que l’estimulin i l’entretinguin durant una bona estona, i a la nostra tornada obsequiar-lo amb premis i llaminadures per reforçar les conductes positives.
  • Vigileu-lo mentre esteu a casa i si agafa coses vostres, heu de renyar-lo immediatament i canviar-li per les seves joguines.
  • L’avorriment, la manca d’exercici o la hiperactivitat se solucionen “cansant” l’animal amb sortides més llargues, jocs
0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *