Mascotes a l’aigua!: la importància del bany

La higiene és un dels factors que més influeix en la salut de les mascotes: bany, raspallat, tall d’ungles i neteja de les dents són tasques fonamentals per al benestar dels animals de companyia. És important recordar que els gossos necessiten una rutina de bany, amb aigua i un sabó especial per a mascotes. Aquesta rutina els ajuda a estar nets, però també a mantenir la salut del pèl i prevenir malalties a la pell. En canvi, no és tan important perquè no pateixin amb la calor: heu de recordar que els gossos no transpiren per la pell i que, per això, el pèl no els provoca calor. El problema són els nusos que no deixen que l’aire circuli i que, a banda de calor poden provocar problemes dermatològics, així que en molts casos amb un bon raspallat n’hi haurà prou.

Quan?

No hi ha una única resposta sobre la freqüència a l’hora de banyar al gos, tot depèn de l’estil de vida: si viu a fora o a dins de casa, si fem excursions amb ell o si té el pèl llarg o curt. Per exemple, un gos de pèl llarg pot necessitar que el banyem un cop al mes mentre que un de pèl curt només l’haurem de banyar cada 3 mesos, però si viu al camp, potser necessitarà que el banyeu més sovint.

La higiene excessiva, un problema

  • Si us excediu amb l’aigua i el sabó podeu provocar problemes a la pell i el pèl de la vostra mascota; heu de tenir en compte que la capa de greix de la dermis és també una barrera natural enfront d’algunes infeccions.
  • En alguns casos, per diferents problemes com la dermatitis atòpica i infeccions caldrà que el banyeu més sovint, però això formarà part d’un protocol de tractament específic recomanat per l’especialista.
  • Per altra banda, heu de saber que el bany redueix l’olor corporal del gos, que és una de les seves marques d’identitat i que el diferencia, i això pot afectar a la relació amb els altres gossos.

Recordeu que el veterinari és qui millor us pot orientar sobre quina és la rutina d’higiene més adient en cada cas.

Com fer-ho?

El moment del bany hem d’aconseguir que sigui agradable. Tot i que a la majoria dels gossos els agrada l’aigua o banyar-se als rius o a la platja, el tema del bany amb aigua i sabó sol ser més complicat. La Rosa té una Golden i li encanta banyar-se a qualsevol lloc, però en el moment que la veu amb el pot de sabó a la mà, la gossa desapareix a sota el llit o s’amaga a qualsevol altre lloc.

Per tal que tinguin un bon record del bany i sigui més fàcil cada vegada, heu de:

  • Parleu-li amb veu dolça mentre li poseu el sabó i feu-li carícies.
  • Lligueu-lo amb un arnès per evitar que fugi corrents.
  • Assegureu-vos abans que la temperatura de l’aigua és la correcta (uns 39 ºC).
  • Des de petit: podeu banyar-lo a partir dels tres mesos, així s’acostumarà i serà molt més fàcil.
  • Finalment, penseu que normalment no és difícil banyar el gos a casa, però no ho feu mai amb el vostre xampú sinó amb productes específics per a mascotes, que no alteren el pH de la seva pell.

I els gats?

La imatge de l’Iris, una nena de sis anys autista, i la Thula, un gat Maine Coon, a la banyera totes dues juntes va fer la volta al món, però no resulta tan sorprenent en saber que als gats d’aquesta raça els agrada l’aigua.

Els gats tenen fama de ser animals molt nets i segur que heu pogut comprovar com es passen el dia netejant-se i pentinant-se amb la seva llengua. Així i tot, un bany de tant en tant no li farà cap mal i encara que és cert que l’aigua no els agrada tant com als gossos, no tots els gats són iguals i hi ha races de gats que fins i tot són nadadors, com el Van Turc o el Maine Coon. També el podreu banyar fàcilment si l’heu acostumat a l’aigua des de petit.

Hi ha moltes raons per les quals el bany pot ser molt beneficiós per al gat: quan després d’una de les seves escapades a l’exterior torna molt brut, per eliminar els paràsits externs com les puces o les paparres, per algun problema dermatològic… Les recomanacions són les mateixes que per al gos: l’aigua ha d’estar a la temperatura adequada, feu servir un xampú especial per a gats, procureu no mullar ni els ulls ni les orelles i sobretot eviteu el xampú en aquestes zones.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *