Què heu de fer si el vostre gos o gat s’ha perdut?  

El gos s’ha espantat o jugant ha sortit corrents i després ja no el trobeu, l’heu deixat lligat per entrar a algun lloc un moment i en tornar s’havia deslligat i ja no hi era, o ha sortit del jardí, del pati o de casa quan us heu despistat. Que els gats es perdin és encara més habitual perquè s’enfilen a balcons, finestres… perden l’equilibri i cauen o es llencen darrere un ocell o un altre gat. De fet, en el cas dels gats, hi ha fins i tot un nom per a aquesta situació, se’n diu la síndrome del gat paracaigudista. I amb l’arribada del bon temps, quan deixem finestres o balcons oberts, es disparen el nombre de casos: és l’accident més comú entre els gats domèstics, ja que afecta a més de la meitat dels felins. Sí, sí, com ho llegiu la meitat perquè ja ho diuen que la curiositat va matar el gat i si no, el va provocar alguna fractura o va fer que es perdés.

A la desaparició de l’animal segueix l’angoixa de l’amo que el busca per carrers i parcs propers, pregunta a les botigues del voltant o a les persones que passen: «Han vist un gos? Han vist un gat? És de tal color i tamany, porta collaret…».

A les xarxes és habitual llegir publicacions sobre gossos o gats que s’han perdut, ja que per aquest mitjà es pot fer difusió ràpidament i arribar a molta gent, i per tant augmenten les possibilitats de trobar-los. Últimament a la pàgina de Facebook de Mediterrani Veterinaris, per exemple, hem penjat i compartit unes quantes publicacions de gossos perduts. 

Què podeu fer per trobar-lo?

Les xarxes són una bona eina per ajudar a trobar mascotes perdudes, però seguiu també aquestes recomanacions:

Si està identificat amb microxip:

  • Trucar a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya: 902 17 04 01 o 93 418 92 94.
  • Trucar també al Registre General d’Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM): 93 567 42 00.
  • Dirigiu-vos al Cos d’Agents Rurals: 93 561 70 00.
  • Notifiqueu-ho al vostre ajuntament: recordeu que la llei obliga a censar la mascota al vostre municipi. Conèixer el número de cens serà també útil per trobar els propietaris.
  • Notifiqueu-ho als veterinaris de la zona.
  • Adreceu-vos també als centres d’acollida d’animals domèstics i protectores que recullin animals perduts a la localitat.

A més:

  • El mètode més tradicional de penjar cartells també funciona. El cartell ha d’incloure una fotografia de l’animal (on es vegi bé) i descripció detallada, i el vostre contacte. Als cartells expliqueu també on s’ha perdut exactament, així serà més fàcil localitzar-lo.

Com evitar que es perdi

  • Primer de tot, identificar la vostra mascota amb el microxip, és la millor manera de facilitar la seva localització i que el pugueu recuperar en cas que es perdi. De fet, la Llei de protecció dels animals obliga a gossos, gats i fures a anar identificats amb microxip i a estar registrats als ajuntaments on viuen. També obliga a posar en el collaret una placa identificativa amb alguna dada del propietari (us recomanem que poseu el nom de l’animal i les vostres dades de contacte).
  • Si teniu un balcó, un pati o una terrassa, i l’animal surt a l’exterior, podeu col·locar xarxes gateres per protegir balcons i finestres, i evitar la síndrome del gat paracaigudista. Les xarxes són una opció molt econòmica i col·locar-les és fàcil.

I si trobeu un animal perdut o abandonat? 

L’altra cara de la moneda i una situació de la qual potser no es parla tant com seria necessari, és què hem de fer si trobem un animal perdut o abandonat. Us recordem com heu d’actuar en l’article que vam publicar l’estiu passat al nostre bloc.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *