Com aconseguir que s’acostumi al morrió?

L’ús del morrió en determinades races o circumstàncies és obligatori. Per exemple, pel que fa a les races de gossos potencialment perillosos, la normativa és molt clara i diu que “als espais d’ús públic (inclús platges o espais d’esbarjo habilitats especialment per a gossos) han d’anar lligats (màxim 2 metres de corretja) i proveïts de morrió (homologat i adequat a la raça)”. Però també en altres gossos o determinades situacions cada municipi pot ordenar l’ús de morrió quan les circumstàncies així ho aconsellin (trasllat en transport públic). Inclús en els gossos d’assistència, que acompanyen, per exemple, a les persones cegues, el morrió és obligatori en alguns casos.

En general, però, la percepció que es té del morrió és força negativa per l’ús que se li ha atribuït tradicionalment, com a element de càstig. En canvi, la realitat és ben diferent i no s’ha d’emprar mai amb aquesta funció. Us expliquem com fer que el vostre gos s’acostumi al morrió i no sigui per a ell ni un element estrany ni incòmode, i com evitar que el relacioni amb males experiències.

Recomanacions:

 • Primer, no li col·loqueu mai a la força, ja que si posar-li el morrió es converteix per a ell en una mala experiència, cada vegada anirà a pitjor: pot intentar escapar-se o adoptar una actitud agressiva quan us apropeu per posar-li el morrió.
 • Deixeu que el pugui olorar tranquil·lament i doneu-li un premi mentre ho fa.
 • Quan li poseu el morrió la primera vegada (sense lligar), deixeu-li un moment, traieu-li i doneu-li novament un premi. Augmenteu el temps amb el morrió cada vegada que li poseu. Passats uns dies, quan ja s’hagi habituat, lligueu bé el morrió i deixeu-li posat una estona per casa.
 • Poseu-li de tant en tant perquè sigui part de la rutina diària, encara que, en aquell moment, no l’hagi de portar.
 • Quan s’acostumi a portar-lo posat per casa, ja el podeu treure al carrer amb el morrió, però heu de continuar associant aquest element a estímuls positius: un premi, carícies, jugar amb ell o sortir a passejar.
 • Un morrió per a un cadell? Sí, és millor acostumar-lo des de petit, ja que hi ha llocs on el gos només podrà accedir si duu el morrió.

Per a què serveix?

SI

 • Per ajudar a socialitzar: si teniu un gos/sa una mica dominant o que té un comportament una mica agressiu amb altres gossos o amb les persones, el morrió serà molt útil per ajudar a la seva socialització sense que hi hagi cap risc i amb la supervisió d’un especialista, ja que us recordem que el morrió no s’ha de fer servir mai com a càstig.

NO

 • No li poseu només de manera excepcional o com a solució a un problema de por, d’agressivitat, perquè no es baralli amb altres gossos, per evitar que mossegui objectes… en aquests casos només farà que el problema empitjori.
 • Tampoc per evitar que bordi. El lladruc és habitual en els gossos en moltes situacions, i la solució no és posar el morrió.
 • Mai com a càstig: el 25% dels gossos amb els quals es fa servir el morrió amb aquesta finalitat reaccionen de manera agressiva en intentar posar-los el morrió.

En qualsevol dels tres casos anteriors, s’ha de buscar l’origen del problema: ansietat per separació, por, avorriment, demanda d’atenció… aquests problemes han de ser valorats i tractats per un especialista.

Quin triar?

Hi ha dos tipus de morrió bàsicament:

 • Morrió de cistella

  De cistella: permet que el gos esbufegui, begui, mengi premis… és més còmode i respirarà millor. En alguns ajuntaments, per exemple el de Barcelona, l’ordenança municipal sobre la tinença d’animals especifica que els morrions han de ser de cistella, “per permetre al gos obrir la boca, però tancats per davant per impedir la mossegada. Es prohibeixen els morrions que impedeixen al gos obrir la boca”.

 • De roba (cuir, niló…): Els morrions de roba no es recomanen, ja que per exemple, a l’estiu, poden afavorir que el gos pateixi un cop de calor. Aquests morrions no permeten que el gos esbufegui correctament, així que només són aptes per utilitzar-los en moments puntuals; si heu de treure a passejar el gos, que sigui amb un morrió de cistella.

Altres morrions, com el de forma de tub allargat estan prohibits en alguns municipis, ja que poden ser perjudicials. En tots els casos, és molt important:

 • Que sigui còmode: que pugui obrir la boca per esbufegar, badallar, beure…
 • Que no pesi molt, ni sigui massa gran ni, per descomptat, massa petit.

I si teniu qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb els especialistes en etologia de Mediterrani Veterinaris, clínica de referència al Camp de Tarragona, que us aconsellaran i orientaran en aquest i altres temes.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *