17 coses que al vostre gat no li agraden (i potser no ho sabeu)

Hi ha coses que els gats odien i que són evidents: segur que, com a vosaltres, no li agradarà, per exemple, que canvieu el seu llit de lloc, però altres coses mai hauríeu imaginat que no li agradarien. Hem resumit per a vosaltres fins a 17 coses que el vostre gat segurament odia per ajudar-vos a conèixer millor al vostre amic pelut:

1. Que el mireu fixament: una mirada directa als ulls entre dues persones és una mostra de sinceritat, però un gat ho interpretarà com una amenaça i òbviament no li agradarà gens. Recordeu: en mirar-lo, no ho feu fixament.

2. Petons i abraçades: no estem dient que no li agradin les carícies, però han de ser suaus i la majoria de vegades serà ell qui decideixi quan li vénen de gust. Pel que fa a les abraçades, fins i tot poden interpretar-les com una amenaça i respondre de manera negativa, ja que se senten acorralats.

3. Que l’ignoreu: als gats no els agraden les mostres d’afecte excessives, però tampoc que se’ls ignori. Si no li feu cas, pot “castigar-vos”, per exemple, fent pipi al vostre llit.

4. Les mudances: els gats són animals molt territorials, així que no els agradarà canviar de casa. En aquests casos, us recomanem que, una o dues setmanes abans de la mudança, prepareu una habitació a la qual serà la vostra nova llar amb el seu llit, els bols de menjar i aigua, els rascadors i el sorral.

5. Dormir i menjar en un mateix lloc. Com ja us hem dit, els gats són animals molt territorials, que necessiten tenir ben delimitat el seu territori i distribuït en zones: una zona amb el sorral, on farà les seves necessitats, i que estarà allunyada de la zona per menjar i de la zona per dormir.

6. Banyar-se: és cert que hi ha algunes races de gats (Bosc de Noruega, Siberià i Maine Coon), que gaudeixen d’un bon bany, però a la majoria no els agrada l’aigua.

7. Els dolços: generalment no els agraden, però en qualsevol cas no és bona idea donar-los ja que, per exemple, la xocolata conté teobromina, que pot provocar-los problemes cardíacs i, fins i tot, la mort per infart.

8. Que li poseu un cascavell: la imatge d’un gat amb un collaret i un cascavell (com el de la foto) és molt habitual però, en realitat, el so continuat que provoca pot ser molt estressant per a ells i, a més, no els permet estar alerta ni moure’s sigil·losament, que és part de la seva rutina.

9. Les olors fortes: encara que l’olfacte dels gats no està tan desenvolupat com el dels gossos, és molt precís i permet que, per exemple, a partir del segon dia de vida, els cadells ja reaccionin davant les olors desagradables. Durant tota la seva vida, rebutjaran olors fortes com la de l’all, els cítrics, la naftalina, el vinagre o la ceba.

10. El sorral brut: els gats són animals molt nets i per això “exigeixen” tenir la sorra sempre neta. No deixeu els excrements a la sorra diversos dies.

11. Els sorolls forts: els crits, la televisió a tot volum, els petards… Cal ser especialment acurats doncs poden ocasionar-los estrès i ansietat.

12. Viatjar en cotxe: no li agradarà gens estar en un espai tancat (cistella de transport) dins d’un altre espai tancat desconegut (cotxe), que es mou, i amb olors i sorolls que no coneix.

13. Les portes tancades. Això significa que no li permeteu tenir accés a tota la casa, que ell considera que és “seva” (heu de recordar que ell és qui us deixa viure-hi). A més, no pot satisfer la seva curiositat innata si les portes estan tancades.

14. Els canvis. Com als nens, als gats els agrada la rutina. Per aquest motiu, si voleu canviar alguna cosa en la vida de la vostra mascota (alimentació, mobiliari…) us recomanem fer-ho de forma gradual.

15. Que li toqueu la panxa. Quan es posen panxa amunt, molts amos interpreten que volen que els toquin la panxa, però és tot el contrari: aquesta postura indica ganes de joc, per la qual cosa en acostar la mà el resultat podria ser una mossegada o una esgarrapada.

16. Sortir a passejar. Un gat no és un gos i no necessita sortir a passejar. És més, per a un gat domèstic, sortir al carrer és sinònim d’estrès i confusió.

17. Que el desperteu. Com ja us explicàvem fa uns mesos al bloc, els gats dormen unes 17 hores al dia, ja que dormir és vital per a ells per moltes raons (per sentir-se amb energia, per regular la seva temperatura corporal…). Per això és important que respecteu el seu descans.

Sempre hi ha excepcions i hi ha gats als quals els encanta tot, o gairebé tot, el que hem enumerat aquí i, en canvi, odien altres coses, que a la majoria de gats els encanten.

2 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *